Kategorier
Okategoriserade

dramatiskt minskad tilldelning för årets älgjakt

Då vi har beslutat om dramatiskt minskad tilldelning för årets älgjakt vill vi redan nu lämna den informationen och inte vänta till det förestående tilldelningsmötet.

Efter spillningsinventeringen våren 2018 kunde vi konstatera att älgtillgången var 6,7 +/- 1,7 älgar. Älgskötelplanen siktade på en vinterstam på 7,5 älgar och av den anledningen tilldelades det betydligt färre älgar under den senaste säsongen jämfört med tidigare år. Syftet med det var att stammen skulle återhämta sig och närma sig målet.
Vårens spillningsinventering visade dock att älgstammen är betydligt lägre i år med ett resultat på 5,2 +/- 0,9. Älgskötselplanen har fortfarande  7,5 älgar som måltal och vi kan bara konstatera att utvecklingen har gått åt helt fel håll.
Till detta skall läggas att vi, efter förra sommarens stora torka, måste ha en ökad lyhördhet för att det kan vara färre kalvar och kalvar med sämre kvalitet i år jämfört med ett normalår.
Tilldelningen för det innevarande jaktåret kommer därför att vara mer än halverad ytterligare en gång för att komma till rätta med problemet. Vi kan inte vara säkra på att det räcker men det är den enda åtgärd vi kan ta till för att styra båten åt rätt håll.
Om de verktyg vi har till vår hjälp fungerar som de ska, och om vargpredation m.m är korrekt uppskattade, kommer vinterstammen den kommande vintern vara 6 älgar och med samma låga avskjutning ytterligare ett år skall stammen vara uppe på måltalet 7,5.

Tilldelningsmötet är som tidigare meddelats den 24 September, kl 19:00 i Viby Församlingshem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *